Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
12 Posty
monika ladogorska-soyke
(czarnamoni1)
Wiking
Nie jestem do końca pewna i nie chę Cie wprowadzić w błąd, ale jeżeli w momencie składania wniosku o przedłużenie pobytu trwała umowa o pracę powinien je dostać. Upewnię się dam znać.

W momencie kiedy Twój mąż będzie bez pracy natychmiast niech skieruje kroki do NAV, musi mieć z sobą dokument mówiący o rozwiązaniu umowy( jeżeli jest to coś w stylu porozumienia stron to musi odczekać 3 miesiące na zasiłek) , rozliczenie roczne i ostatnie odcinki z pensji.

postaram Ci się jutro napisać dokładnie jak to się ma do pozwolenia

głowa do góry

dobry pracownik jest cenny w Norwegii jak nie tu to w innej firmie.

Pamiętaj,ze pracodawca ma obowiązek dania atestu czyli świadectwa pracy i z ostatnią pensją wypłaca feriepenger( za ten rok będą pomniejszone o podatek)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(alinka873)
Wiking
Dziękuję bardzo mam nadzieję, że wszystko się ułoży... Dzięki jeszcze raz i powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
alinka873 napisał:
pierwsze pozwolenie było do 15 lipca a teraz czeka na drugie pozwolenie, które zapewne jest na 5 lat.
jednym słowem pracodawca wykorzystał okazję i rozwiązał umowe z dniem wygaśnięcia pozwolenia na pracę ... coś tam musiało być w tej pracy nie halo skoro tak perfidnie zrobił ...,
W Norge normalnie jest trudno zwolnić pracownika jeżeli ten nie chce zwolnić się sam...

Policja może nie wydać przedłużenia na pracę a NAV może wystawić dokument na zasiłek do Polski...
Jest co prawda taka możliwość ,ze można to odkręcić jednak trzeba się sprężyć i natychmiast znaleźć inną pracę na pełny etat /legalną oczywiście ..
Pamiętać trzeba ,ze od maja można jeszcze bez zezwolenia na pracę być do trzech miesięcy ,jednak pracę trzeba mieć LEGALNĄ .

PYTANIE moje dodatkowe ...mieszkacie samodzielnie w wynajmowanym mieszkaniu od kogoś czy szef wam wynajmuje pokój/mieszkanie-hotel...?.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
alinka873 napisał:
pierwsze pozwolenie było do 15 lipca a teraz czeka na drugie pozwolenie, które zapewne jest na 5 lat.
Wtrące swoje 3 grosze Drugie pozwolenie niekoniecznie musi byc na 5 lat, mozna nawet 5 razy dostac na rok. Chociaz bywa i tak, ze jesli ma sie umowe na czas nieokreslony to daja pozwolenie na 5 lat, z tym ze nie jest to regułą. Ale walczcie i dacie rade. pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(alinka873)
Wiking
Mieszkamy w wynajmowanym przez nas mieszkaniu sami. Z tego co wiem to UDI już wydało decyzje i nie mogą cofnąć pozwolenia jeżeli już decyzja zapadła.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
alinka873 napisał:
Mieszkamy w wynajmowanym przez nas mieszkaniu sami. Z tego co wiem to UDI już wydało decyzje i nie mogą cofnąć pozwolenia jeżeli już decyzja zapadła.
Alinko, nic sie nie martwcie, zobaczycue ze wszystko sie wam ułozy. Jezeli decyzja juz jest, to jej nie cofną, oni nie dzwonią pytac czy pracodawca dał wypowiedzenie.
Ale jedna wazna informacja: UDI moze cofnać pozwolenie np. w przypadku naruszenia postanowień "Ustawy o Imigracji".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok